Fun & Games

Speelgoedrages

Net zoals ieder decennium hadden de jaren 80 hun eigen speelgoedrages. Enkele onverwoestbare klassiekers zoals Lego, Playmobil, Barbie, jojo’s en rolschaatsen bleven gewoon in, maar tegelijk kwam er een massa nieuw speelgoed bij, dat geheel  in lijn met de tijd technologischer, ingenieuzer en minder duurzaam was. Een deel daarvan is te zien in de tentoonstelling Uit het fotoalbum. Afl. 6. Daar wordt aan de deur geklopt, de foto-expo rond Sinterklaas van het Huis van Alijn.

 

Computerspelletjes werden enorm populair. Met de komst  van de homecomputer begin jaren 80 (met als absolute topper de Commodore 64), deden ook videogames hun intrede in de woonkamer. Games als Pac-Man, Tetris, Space Invaders en Mario Bros. Spelconsoles als de Atari 2600 en de Sega 1000 veroverden stormenderhand de markt. Om het decennium met een klapper af te sluiten, verscheen in 1989 de eerste Game Boy, een draagbare en handzame spelcomputer, die samen met de Game & Watch handconsoles – eveneens van Nintendo – een keerpunt betekende in de spelletjesindustrie.

Veel speelgoed uit de jaren 80 was onverbloemde merchandising gepuurd uit populaire films en televisiereeksen. Denk maar aan De troetelbeertjes, De Freggels, De Snorkels, Jem en My Little Pony (voor die laatste gebeurde de omgekeerde beweging want de speelgoedlijn was eerst). Of wat dacht u van Star Wars, E.T., The A-Team, Transformers, Teenage Mutant Ninja Turtles en Masters of The Universe? Wie kon uitpakken met speelgoed van dergelijk kaliber, was verzekerd van eeuwige populariteit.

Ook andere rages veroverden de speelgoedwereld. De Rubiks Kubus was zo populair dat hij uitgroeide tot een heus 80’s icoon. Met 300 miljoen verkochte exemplaren leek de hele wereld in de ban van de ultieme hersenbreker. De Belg Dirk Laureyssens bedacht in 1986 de Happy Cube, een multidimensionale puzzel in schuimrubber waar je met de stukken eerst een perfecte kubus moest weten te maken om de stukjes nadien op de juiste plaats terug in het kader te krijgen. Tot op vandaag is de Happy Cube een klassieker in zijn genre.

Een ander, vooral bij de meisjes geliefd, spel was de skip-ball, waarbij je een soort leiband met een bal eraan rond je enkel vastbond waarna je de bal moest laten ronddraaien in cirkels en erover moest springen. Bij de Lolobal (ook gekend als pogobal, Disc-O of springbal), een rubberen bal gespannen in een plastic ring die fungeert als platform, kwam het erop aan huppelend en springend door het leven te gaan.

Niet alleen speelgoed met ballen werd gesmaakt, ook allerhande poppen waren in zwang. Ongetwijfeld het meest gekende was de Monchhichi, een koddig knuffelaapje met fopspeen uit Japan dat al in de jaren 70 was opgekomen. In het Verenigd Koninkrijk heette de Monchhichi ‘Chicaboo’, in Italië ‘Mon Cicci’, in Frankrijk ‘Kiki’ en ‘Virkiki’ in Spanje. G.I. Joe, de Amerikaanse soldatenpop van 30 cm werd reeds in de jaren 60 in Europa uitgebracht onder de naam ‘Action Man’ maar kwam vanaf 1982 terug op de markt. Het succes van de kleine figuren in de jaren 80 was nog vele malen groter dan in de jaren 60. Ook Cabbage Patch Kids of ‘bloemkoolpoppen’ werden een groot succes. Aan de geliefde popjes zat een verhaal vast, dat in boekvorm bij elke pop zat: een tienjarig jongetje Xavier volgde een merkwaardige bij en kwam zo terecht in een wereld die zich achter een waterval bevond. Daar zag hij waar de bloemkoolkinderen vandaan kwamen. De kinderen werden door de verschrikkelijke Lavendal Mcdale aan het werk gezet, maar Xavier weet ze  te bevrijden en een warme thuis te bezorgen. Popples was nog zo’n hit: deze knuffels kon je binnenstebuiten keren waardoor je ze ook kon gebruiken als een leuke gekleurde draagtas.

Meer dan ooit verzamelde het hele gezin zich rond diverse gezelschapspelen. Monopoly, Risk en Levensweg blijven de klassiekers, maar ook andere spelen komen er bij. De Toren Van Pisa bijvoorbeeld, een evenwichtsspel uitgebracht in 1985. Ook televisieseries als Dallas en The A-Team schopten het tot bordspel, net als de spelletjesshow Rad van Fortuin en de videogame Pac-Man. Andere veelgespeelde gezelschapsspelen waren Vier op ’n rij, Wie is het?, Dokter Bibber, Onderuit en Valkuil. In 1983 komt de eerste Belgische editie van Trivial Pursuit op de markt. Het spel werd meteen een gigantische hit. Volgens een schatting zijn er wereldwijd 88 miljoen exemplaren van verkocht.

Neem zeker eens een kijkje op ons Pinterest-speelgoedbord en haal herinneringen op aan speelgoed uit de jaren 80. Plezier verzekerd!

1 thought on “Speelgoedrages”

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *