Film & TV

VTM kleurt je dag

Op maandag 1 februari 1989 kleurde VTM voor de eerste keer onze dag. En wel met een avondvullend openingsgala in het casino van Oostende, zij het een met regelmatige onderbrekingen door  reclameblokken. Het Vlaamse televisielandschap zou er nooit meer hetzelfde uitzien.

De oprichting in 1987 van de Vlaamse Televisie Maatschappij, kortweg VTM, was een direct gevolg van het zogeheten kabeldecreet. Dit door de Vlaamse Raad goedgekeurde decreet betekende het einde van het monopolie van de BRT en liet reclame toe op landelijke en regionale commerciële zenders die te zien waren via kabeldistributie. Met andere woorden, VTM kreeg groen licht en niets stond de eerste Vlaamse commerciële zender nog in de weg.Vele bekende gezichten maakten de overstap van de openbare omroep naar de commerciële zender, een over en weer gaan van BV’s dat tot op vandaag voortduurt.

Het aanbod dat programmadirecteurs Mike Verdrengh en Guido Depraetere hadden samengesteld probeerde de lacunes in de programmering van de BRT in te vullen door een eerder populaire kaart te trekken. Ze zetten dan ook gretig in op allerlei spelprogramma’s (Walters verjaardagshow, Nu of nooit show, Rad van Fortuin, Wie ben ik?) en liedjesprogramma’s (Tien om te zien, De Soundmix Show).VTM zond bijna dagelijks een film uit, tot ergernis van videotheken. Mike en Guido slaagden er bovendien in om het kijkcijferkanon Dallas over de Texaanse oliebaronnenfamilie Ewing van de BRT af te snoepen. Net als de BRT zond VTM de populaire reeks uit op donderdag, dezelfde dag als het eveneens veelbekeken ‘Tien om te Zien’. Critici verweten VTM populisme, een stigma dat de zender nooit echt kwijtraakte.

Anderzijds bood de nieuwe zender niet alleen entertainment. Vanaf de start had VTM een uitgebreide nieuwsredactie, nieuwsankers incluis. Om de concurrentie aan te gaan met de verslaggeving van de nationale omroep startte het VTM Nieuws om 19 uur, een halfuur vroeger dan het Journaal op de BRT. Vlaanderen splitste zich op in twee kampen: zij die naar het Journaal keken en zij die het VTM Nieuws prefereerden. Net voor het einde van het eerste jaar VTM sloeg het noodlot toe. Op 25 December 1989 kwam oorlogsjournalist Danny Huwé om het leven tijdens een incident in Roemenië, waar hij voor VTM verslag uitbracht van de volksopstand tegen dictator Ceaucescu.

Zin in nog meer televisie uit de jaren 80? Bekijk onze YouTube-afspeellijst hier.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *