Muziek

30 jaar Madonna’s Holiday

Vandaag is het precies 30 jaar geleden dat Holiday van Madonna uitkwam, ongetwijfeld één van de meest iconische liedjes van de jaren 80. Het was het derde singletje van de piepjonge Queen of Pop, maar het eerste dat effectief de hitparades haalde. De rest is popgeschiedenis.

2009-046-165

‘Holiday’ was het vijfde nummer op Madonna’s debuutalbum, het op 27 juli 1983 door Sire Records uitgebrachte en toepasselijk getitelde Madonna (onder andere met de latere hits Lucky Star en Borderline). Aanvankelijk was het niet de bedoeling om het aanstekelijke popdeuntje als single uit te brengen. De 2 vorige singles uit het eerste album, Everybody en Burning up, hadden weinig weerklank gevonden en om een derde sisser te vermijden, besloot de platenmaatschappij om bij wijze van promostunt de albumversie van ‘Holiday’ naar diverse dj’s te sturen. Het nummer sloeg meteen aan en werd een bescheiden clubhit. Op 7 september 1983, inmiddels al 30 jaar geleden dus, kwam het singletje officieel uit. De wijde wereld ging massaal door de knieën, ondertussen vrolijk “Ho-li-day-ay, Cele-bra-ate” meezingend.

Uiteindelijk zou het nummer de grote doorbraak voor Madonna betekenen, de start van een lange en succesvolle carrière die tot op vandaag zijn gelijke niet kent. ‘Holiday’ werd in zekere zin Madonna’s lijflied, want het zou nog 2 maal een single release meemaken: in 1985, voor de heruitgave van haar tweede album Like a virgin, en in 1991, naar aanleiding van het verzamelalbum The immaculate collection.

Wat is uw favoriete jaren 80 Madonna-song? Laat het ons weten via Facebook, Twitter, Pinterest of Instagram via #tijdvoor80.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *