Cultuur & Maatschappij

Het Huis van Alijn lanceert www.tijdvoor80.be

Het Huis van Alijn lanceert www.tijdvoor80.be. Een uniek crowdsourcingsproject in Vlaanderen: de creatie van een social hub over de jaren 80. Met Tijd voor 80 maakt het Huis van Alijn een knooppunt op het web waar we samen met u een digitaal 80’s dashboard opbouwen. Op deze social hub komt informatie en kennis over en uit de jaren 80 via uploads op de diverse social media kanalen samen. U selecteert, kiest, toont en cureert mee wat er wordt getoond .

Het internet is een gigantische bronnenverzameling. Het brede publiek, experts en liefhebbers zijn er volop bezig met diverse aspecten van de jaren 80. Elk op zijn manier, elk vanuit zijn eigen invalshoek. De kwantiteit is reusachtig, de kwaliteit van de informatie, de beelden, de bronnen even uiteenlopend. Met TIJD VOOR 80 willen we samen met u al deze informatie laten toestromen op het 80’s dashboard. Zo krijgen we een beeld van wat leeft en beweegt op het internet over en uit de jaren 80.

Als museum en kenniscentrum verzamelt, onderzoekt, bewaart en presenteert het Huis van Alijn het erfgoed van alledag. Het dagelijks leven in de 20e eeuw is ons studieterrein. In de voorbije jaren werden de jaren 50, 60 en 70 onder de loep genomen. Vandaag is het de hoogste tijd om het verzamel- en onderzoeksbeleid over de jaren 80 uit te breiden. Het reflecteren over de recente geschiedenis is geen sinecure. Hoe dichter bij ons, hoe moeilijker deze opdracht en met de komst van het internet wordt het verzamelen van het recente verleden nog complexer. Het is een uitdaging voor musea om de traditionele verzamelpolitiek in vraag te stellen, te reflecteren over digitale collectievorming, het online gebeuren te volgen en een sociaal mediabeleid uit te tekenen. Ook de rol en de verwachtingen van het publiek veranderen uitdrukkelijk. Met www.tijdvoor80.be gaan we de uitdaging van co-creatie aan. Het is nu dus meer dan ooit TIJD VOOR 80.

De jaren 80 zijn terug, of daar lijkt het toch op. Op straat en in het modebeeld zien we een 80’s style revival. Terugblikken op de muziekscene van de jaren 80 zijn dagelijkse kost, en dit niet alleen op radio Nostalgie. Ook Radio 1 en CANVAS haken met programma’s en documentaires in op de aandacht voor dit decennium. National Geographic zet met Explore the 80’s de toon en internationaal worden de 80s onderwerp van congressen en studies, zoals het onderzoeksproject Observing the 80’s aan de universiteit van Sussex (UK) en New Times Revisited . Op het  web zijn video’s, foto’s, objecten, reclames, affiches en clips over en uit dit decennium massaal aanwezig. Ook de actualiteit, de gevolgen van de (banken)crisis en maatschappelijke problemen geven spontaan aanleiding tot vergelijkingen met dat andere moeilijke tijdsgewricht in de vorige eeuw.

Welke beeldvorming heerst over dat decennium wanneer we nu terugblikken? Hoe is ons collectief geheugen gevormd? Hoe kijken we terug op ons persoonlijk verleden in die jaren? Welke gebeurtenissen hebben indruk op ons gemaakt en welke uitvindingen hebben de wereld veranderd? Hoe zag het individuele dagelijks leven er toen uit? Welke maatschappelijke verschuivingen die in 80 plaatsvonden hebben impact op het leven in de jaren90 tot nu? Met TIJD VOOR 80 gaan we op zoek naar vragen en antwoorden. In de blog worden thema’s en onderwerpen die het dagelijks leven in de jaren 80 aanbelangen door het museum naar voren geschoven en uitgediept. Ze zijn bedoeld als inspiratiebron, als terugblik, gelinkt aan een actuele gebeurtenis, een getuigenis, een collectiestuk of andere inspiraties.

Het hoogtepunt van TIJD VOOR 80 kan u komen bekijken én beleven tijdens de Gentse Museumnacht op 28 november 2013 want dan opent het Huis van Alijn een jaren 80-kamer, een creatieve en multimediale ruimte die het online jaren 80-dashboard integreert.

Zeg het voort: de komende maanden staan de jaren 80 centraal in het Huis van Alijn, en doe vooral mee. Stel uw eigen jaren 80 samen. TIJD VOOR 80 is een work-in-progress waaraan iedereen kan meewerken. Via oproepen, workshops, blogposts en nog zo veel meer. Doe mee, surf, connect en share, want het is de hoogste TIJD VOOR 80!

Concept: Het Huis van Alijn vzw
Dit crowdsourcingsproject is geïnitieerd door het Departement Cultuur, Jeugd, Sport en Media van het Vlaams ministerie van Cultuur.
Projectpartners zijn Heaven can Wait, Walkie Talkie en Little Miss Robot
leeuwsteunVO_G-1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *