Cultuur & Maatschappij

Behoud de Begeerte

Vandaag, op deze bijzondere Valentijnsdag, is het precies 30 jaar geleden dat  Behoud de Begeerte voor het eerst een literair evenement organiseerde. Met al die liefde en passie in de lucht, een ideale aanleiding om ons eigenste VALENTIJN IN ALIJN programma aan te kondigen.

Behoud de Begeerte organiseerde voor de allereerste keer een literaire avond op 15 februari 1984, en wel in de Leuvense Stadsschouwburg, met de avond voordien bij wijze van opwarming een ‘startfuif’ in de Leuvense dancing ‘Atelier’. De hoofdact was de toen nog nobele onbekende Tom Lanoye met zijn avondvullend programma ‘Jamboree’. Dichter en Nachtburgemeester van Rotterdam Jules Deelder trad op als gangmaker. De zaal was halfvol (of halfleeg, zo u wil) met een goede 200 geïnteresseerden. Het was typerend voor de bevlogen stijl van hoofdbehouder van de begeerte Luc Coorevits om meteen een zaal van de grootte van de Stadschouwburg af te huren. Naar eigen zeggen wilde hij de schwung van rockconcerten in de organisatie van literaire evenementen krijgen. Dat een schrijver vandaag de dag optreedt is ondertussen de gewoonste zaak van de wereld, mede dankzij de verdiensten van Coorevits en co, maar midden jaren 80 was dit wel even anders.

Voor zijn vijfjarig jubileum organiseerde Behoud de Begeerte in 1989 twee nachten; een van de liefde en een van de begeerte. Uit het succes van deze nachten ontsproot een nieuwe succesformule met de toepasselijke naam Saint-Amour. Een literair evenement van formaat, dat uitgroeide tot een jaarlijks valentijnsprogramma over liefde en passie in al zijn mooiste vormen. Op het programma stond (aanvankelijk) niets dan liefdespoëzie, gebracht door de grootste dichters van het land.

De Morgen merkte op dat voor grootmeester Hugo Claus telkens een apart soort stilte viel. In Brugge verlieten zelfs al zijn Nederlandse collega’s de artiestenfoyer om vanuit de coulissen geen woord te missen. Het Nieuwsblad schreef dat ‘de première van Saint Amour, een literair programma rond liefde en begeerte, in de stadsschouwburg van Amsterdam, nog best kon worden vergeleken met een bedwelmende cocktail vol prikkelende elementen. De roes van de liefde in al haar ingrediënten was het hoofdbestanddeel.’

Ook andere tournees van Behoud de Begeerte, zoals ‘Geletterde Mensen’, ‘Koningsblauw’ en ‘Te gek voor woorden’, lokten (en lokken) steeds opnieuw veel toeschouwers naar de zalen, tot ver over de Vlaamse grenzen.

Dertig jaar na het eerste optreden in Leuven, brengen Deelder & Lanoye opnieuw een speciaal voor de gelegenheid gemaakt literair programma. Op basis van volgend voorsmaakje, zijn we er vrij gerust op dat het er zal knallen:

De eerste voorstelling is vanavond in de Vooruit, gevolgd voor zij die nog wat liefde kunnen gebruiken door het Bal van de Begeerte, met enkele grote namen van de Nederlandse letteren achter de draaitafels.

Lees hier het interview in de vorige weekendeditie van De Morgen met Behoud de Begeerte founding father Luc Coorevits. En hier het interview in HUMO met Tom Lanoye en Jules Deelder.

Het volledige programma van VALENTIJN IN ALIJN vindt u hier! Verras je Valentijn met een intiem museumbezoek, duik samen in het fotohokje en toost op de liefde met een Plumet d’Amour.

(c) beelden: Behoud de Begeerte

 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *