Cultuur & Maatschappij

België!

Het Goede Doel - België

Vandaag, op de nationale feestdag, heeft het koninkrijk België een nieuwe koning: Filip I. Op 21 juli vieren de Belgen de datum waarop in 1831 de eerste koning der Belgen, Leopold van Saksen-Coburg-Gotha, de grondwettelijke eed aflegde als koning.

In 1980 vierde het koninkrijk België 150 jaar onafhankelijkheid. Uitgerekend in dat jaar werd ons land grondig hervormd. De tweede staatshervorming was een feit, hoewel het premier Wilfried Martens 3 regeringen had gekost: Martens I tot III, van januari tot oktober 1980. In de jaren 80 kende België maar liefst 10 regeringen, waarvan 9 onder leiding van Martens. Een indicatie dat het op zijn zachtst gezegd woelige tijden waren.

150 jaar België wordt het hele jaar door en in het hele land gevierd. Ook tijdens de openingsstoet van de Gentse Feesten in 1980. Een van de hoogtepunten van de parade was toen een grote taart met daarop karikaturen van de nieuwe regeringsleden. De stadsnotabelen kregen tomaten om vanaf de tribune naar de taart te smijten. Het is een mooi voorbeeld van de rebelse houding die toen nog sterk leefde bij de organisatoren, fervente aanhangers van de hippie- en mei 68-beweging.

Onze nieuwe vorst Filip I is gisteren trouwens gespot tijdens de Gentse Feesten Parade, een ander soort defilé, die niet voorbij het Koninklijk Paleis in Brussel passeert, maar hier gewoon voor onze voordeur aan de Kraanlei:

Gentse Feesten Parade 2013

Vanavond is onze fonkelnieuwe monarch terug in Brussel. Hij zal er dus niet bij zijn straks aan Portus Ganda waar u het traditionele vuurwerk kan bewonderen, ook dit jaar een organisatie van MiramirO. In de jaren 80 was het pyrotechnisch spektakel gewoon midden in de stad en speelde het Belfort een centrale rol:

Hoe dan ook, vandaag vieren we het vaderland, en hoe kunnen we dat beter doen dan uit volle borst mee te zingen met de hit uit 1982 van de Nederlandse popgroep Het Goede Doel:

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *