Cultuur & Maatschappij

Christo en de Pont Neuf

Op 22 september 1985 legden 300 arbeiders de laatste hand aan het inpakken van de Pont Neuf in Parijs. Dit fraaie staaltje omgevingskunst betekende de grote doorbraak voor Christo en Jeanne-Claude. De voorbereidingen hadden 10 jaar in beslag genomen.

Op zijn site legt Christo uit hoe hij samen met zijn vrouw Jeanne-Claude voor ieder werk een ‘software’ en een ‘hardware’ periode onderscheidt. De als zachter beschreven momenten zijn de voorbereidingen (schetsen, maquettes, fondsen verzamelen, etc.), het hardere werk duidt op de effectieve opbouw en tentoonstelling van de installaties. Het concept van Christo en Jeanne-Claude was even geniaal als eenvoudig: grote opvallende bouwwerken, landschappen of objecten met grote lappen stof tijdelijk ‘aankleden‘ om zo tot een soort abstractie van de onderwerpen te komen. In 1975 kwam het idee om een van de beroemdste bruggen ter wereld in te pakken, de Pont Neuf in Parijs.

Het inpakken van de brug gebeurde met 13 kilometer touw, meer dan 12 ton stalen kettingen en bijna 41.000 vierkante meter zandkleurige en zijdeachtige stof van geweven polyamide.

Op 7 oktober in hetzelfde jaar werd het kunstwerk ontmanteld. Voor wie de Pont Neuf in zijn Christo-versie kent, zou de brug er nadien nooit meer hetzelfde uitzien.

::: Christo & Jeanne-Claude ::: The Pont Neuf Wrapped, Paris, 1975-85 ::: Photos: Wolfgang Volz ::: © 1985 Christo

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *