Mode & Lifestyle

Cocktail time!

De hele Museumnacht serveren de bartenders van Jigger’s in de binnentuin van het Huis van Alijn cocktails met een vleugje 80’s glamour en glitter. Shaken of stirred, strained of on the rocks, cocktails zijn er al sinds mensenheugenis, maar enkele klassiekers werden uitgevonden in de jaren 80 of waren toen erg populair. Een overzicht.

De cocktail is weer helemaal terug. In populaire series als Sex and the city en Mad Men gaan de Cosmopolitans en Screwdivers vlotjes binnen, op televisie geven barmannen strak in het pak hun gouden tips voor de perfecte Daiquiri of Tequila Sunrise en bartenders van over de hele wereld shaken zich tijdens allerlei  flitsende competities een kramp in de schouders. De professionele bartender die cocktails maakt volgens de regels van de kunst is hot. Alleen al in Gent zijn er naast Jigger’s enkele cocktailbars van topniveau of wat dacht u van klassevolle etablissementen als The Old Fashioned, de Volta Bar of Café Théâtre? Stuk voor stuk voor u getest en goedgekeurd, dat spreekt voor zich.

Cocktails dateren is niet eenvoudig. Er doen veel verhalen de ronde over de oorsprong van bepaalde brouwsels, maar dat is heus niet alleen te wijten aan het onwrikbare feit dat er alcohol in het spel is. Voor de meeste cocktails zijn er nu eenmaal verschillende bereidingswijzen en recepten, afhankelijk van de persoonlijkheid van de maker of ‘mixoloog’ en de stijl van de bar. Bovendien evolueert in de jaren 70 en 80 het nachtleven enigszins. Flairtending of het op spectaculaire wijze bereiden en opdienen van cocktails door met flessen, glazen en allerhande barmateriaal te jongleren, wordt heel erg populair, niet in het minst dankzij (volgens sommigen ondanks) de film Cocktail met Tom Cruise in de hoofdrol.

Hoe het zij, voor sommige cocktails kunnen we met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid stellen dat ze uit de jaren 80 stammen. Of op z’n minst erg in trek waren in die periode. Neem nu de B52. Is dit meerlagig shotje genoemd naar de lange-afstands bommenwerpers of naar de band The B52’s, die enkele megahits scoorden in de eighties maar natuurlijk ook vernoemd zijn naar de reusachtige vliegtuigen? De kip en het ei, broodjeaapverhalen waar ieder zichzelf respecterend toogfilosoof meer dan één boompje over zou kunnen opzetten. Over toogfilosofen gesproken, The Dude uit The Big Lebowski is verslingerd aan White Russians, een heerlijk brouwsel met Kahlua, vodka en room dat erg populair was in de tachtiger jaren, maar waarvan we niet met zekerheid weten wanneer die nu precies werd uitgevonden. Hetzelfde geldt voor de Piña Colada, de Long Island Iced Tea, de Harvey Wallbanger en de Freddy Fudpucker. Van de Sex On The Beach zijn we dan weer wel zeker dat die uit begin jaren 80 stamt.

In de jaren 80 leek het wel of iedereen in Vlaanderen enkel en alleen maar Campari Orange, Safari of (nog erger) Pisang Ambon dronk. In de eerste boeken van Herman Brusselmans (ook al van begin jaren 80 ondertussen) werden sloten gintonic verzet, en kijk vandaag is gin weer helemaal in. Een tijdje terug was dat nog vodka. Drankjes die naar het hoofd stijgen zijn blijkbaar hyper trendgevoelig.

Maar terug naar vanavond. Benieuwd wat de boys van Jigger’s (zo niet de beste cocktailbar van de wereld dan toch zeker van Gent) u zullen voorschotelen? We mogen alvast een tipje van de sluier lichten: de naam van een van de cocktails is ook de titel van een melige film uit 1980. En neen, het gaat niet over Cocktail. Die is uit 1988.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *