Mode & Lifestyle Muziek

De Walk- en Discman

Wie hip wilde zijn in de jaren 80 moest uitpakken met een Walkman. De Japanse electronicareus Sony had deze draagbare, op batterijen werkende cassettespeler gelanceerd op 21 juni 1979. Tijdens het sporten, wandelen of fietsen kon je vanaf nu via een lichtgewicht koptelefoon je favoriete muziek beluisteren.

Draagbare recorders bestonden al sinds het begin van de jaren 1960, maar die modellen waren zo duur en onhandig dat ze enkel gebruikt werden door professionals in de muziek- en radiowereld. Bij Sony ontdekten de ontwikkelaars dat door de recordfunctie weg te laten, het apparaat een stuk kleiner kan. Vanaf dan start Sony met de massaproductie van apparaten die amper groter zijn dan de cassettes die ze afspelen. Andere merken volgen snel en maken hun eigen versie van het nieuwe yuppie-speeltje.

De Walkman is bij de lancering een gigantische hit in eigen land. Europa en Amerika volgen snel. In 1984 brengen de Japanners een draagbare CD-speler op de markt, eveneens een schot in de roos: de Discman. Pas in 2010 stopte Sony met de productie van de Walkman. In een tijdspanne van 31 jaar heeft Sony er ruim 200 miljoen verkocht.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *