Cultuur & Maatschappij

Diana

Zin in een film over een jaren 80 icoon? Vanaf vandaag kan u Diana meepikken, een veelbesproken biopic over de laatste 2 jaar in het bewogen en hypergemediatiseerde leven van de Princess of Wales.

Het script van de film is gebaseerd op het omstreden boek Diana Her Last Love van Kate Snell en focust op de periode na haar scheiding met prins Charles en haar vermeende relatie met de hartchirurg Hasnat Khan.

In Londen ging Diana vorige donderdag al in première. De film werd nagenoeg unaniem zeer lauw ontvangen door de Britse pers. Dit neemt niet weg dat Prinses Diana een van dé stijliconen van de jaren 80 blijft. Haar sprookjeshuwelijk met prins Charles op 29 juli 1981 in de Saint Paul’s Cathedral staat in het collectief geheugen gegrift, een typisch waar-was-je-toen-moment. Het blijft tot op vandaag een van de grootste televisiegebeurtenissen uit de geschiedenis: maar liefst 750 miljoen mensen waren aan de buis gekluisterd en keken toe hoe Diana haar jawoord gaf aan ‘Philip Charles’, zoals ze abusievelijk zei. Diana’s imposante bruidsjurk inspireerde menig toekomstige bruid om te huwen in een gelijkaardige prinsessenjurk.

Op haar huwelijksdag stonden langs de route tot aan de kathedraal meer dan 600.000 mensen om haar veel geluk toe te juichen. Na haar huwelijk werd prinses Diana zo mogelijk nog populairder. Aan het eind van de jaren tachtig kreeg ze steeds meer bekendheid door haar inzet voor goede doelen. Ze steunde campagnes tegen het gebruik van landmijnen en in het verminderen van het stigma rondom Aids.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *