Cultuur & Maatschappij

#GF13: Gentse Feesten Parade

Straks zijn de Gentse Feesten echt geopend: want dan zet Gent weer zijn beste beentje voor en trekt de Gentse Feesten Parade door de straten van de binnenstad.

Zoals de traditie het wil, opent de Gentse Belleman klepelend en luidkeels tierend de Gentse Feesten, waarna de bonte stoet zich langzaam in gang zet vanaf het Bisdomplein. Als vanouds passeert de stoet ook het Huis van Alijn.

De traditie van de openingsstoet werd gestart in 1974, met vertrek en aankomst aan het toenmalige Museum voor Volkskunde, vandaag het Huis van Alijn. De Gentse Feesten Parade is een ludieke optocht doorheen de stad waar tal van verenigingen aan deelnemen. De optocht is een blauwdruk van het culturele leven in de stad en vooral een voorsmaakje van wat de Gentse Feesten te bieden hebben. Ook dit jaar proberen de deelnemers elkaar de loef af te steken en dingen zij naar de prijzenpot en de publieksprijs.

Het Huis van Alijn bewaart een unieke collectie foto’s van het Gentse fotoagentschap ROL (Roland Van Der Sypt) die openingsstoeten in de jaren 80 in beeld brengt. ‘Foto Rol’, zoals de meeste Gentenaars Van Der Sypt kenden, was een begrip in Gent. Hij fotografeerde ontelbare evenementen, maakte honderden fotoreportages en won enkele persprijzen.

Mocht u iemand herkennen op de foto’s, laat het ons weten of deel de foto via Facebook, Twitter of Instagram, met #tijdvoor80.

[fsg_gallery id=”1″]

Tablet- of smartphonegebruikers klikken hier.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *