Fun & Games Mode & Lifestyle

Let’s get physical

Wie jaren 80 zegt, denkt aerobics. En de kleurrijke outfits, natuurlijk: een blitse legging, beenwarmers, zweetbandjes en de hoog aan de dijen uitgesneden turnpakjes. Aerobics was een levensstijl en groeide in geen tijd uit tot een wereldwijde rage.

De Amerikaanse officier-arts Kenneth H. Cooper (eveneens bekend van de naar hem genoemde Coopertest) introduceerde in 1965 de term ‘aerobics’ in  een trainingsprogramma dat hij opstelde voor militairen en astronauten in opleiding. Een paar jaar later schreef hij al een eerste boek, getiteld ‘Aerobics’, over zijn revolutionaire gymtechnieken. Er zouden in totaal nog 14 andere publicaties van zijn hand volgen, maar aerobics werd pas echt populair in de jaren 70, toen men de turnoefeningen ging combineren met opzwepende muziek, eenvoudige danspasjes en aangepaste kledij. Een van de pioniers op dat vlak was de Californische Jacki Sorensen die tegen eind jaren 70 een compleet op muziek uit te voeren fitnessprogramma had bedacht en gecommercialiseerd.

De populariteit van aerobics groeit zienderogen. Wanneer de Amerikaanse actrice Jane Fonda vanaf 1980 boeken, elpees en video’s over aerobics op de markt brengt, is het hek volledig van de dam.

Olivia Newton-John droeg ook haar steentje bij met de megahit Physical, een aanstekelijk deuntje waarvan de clip in een aerobicskleedje werd gestoken in een poging om het eigenlijke onderwerp (seks) te verhullen.

Dichter bij huis ontpopte judoka Ingrid Berghmans zich tot de ultieme aerobicsinstructrice. In Nederland nam Penney de Jager deze rol op zich, in Duitsland was de ZDF ook behoorlijk in vorm en de fitte Françaises Véronique en Davina kregen zelfs een eigen tv-show, Gym Tonic. Een rage was geboren en de hele wereld huppelde vrolijk mee.

Zin in wat beweging? Surf naar ons YouTube-kanaal voor enkele oefeningen op maat of grasduin door ons Aerobic Pinterest-bord ter inspiratie. En 1, 2, 3. En blijven draaien.

 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *