Mode & Lifestyle

Post-it!

We gebruiken ze allemaal en ze bestaan ondertussen in alle denkbare formaten en kleuren, maar wellicht stond u nooit stil bij het feit dat de Post-it een typisch product van de jaren 80 is. Meer zelfs, vandaag is de Post-it precies 33 jaar te koop. Een korte geschiedenis van het ideale kattebelletje.

De uitvinding van de Post-it is het gevolg van twee toevallige ontdekkingen. De eerste gebeurde in 1968, toen Spencer Silver, een wetenschappelijk medewerker van de Amerikaanse firma 3M, onderzoek deed naar superstevige lijm om in het ruimtevaartwezen en de vliegtuigbouw te gebruiken. In plaats daarvan ontdekte hij een zeer milde, drukgevoelige kleefstof met een unieke moleculaire structuur die bovendien geen sporen naliet en herbruikbaar was. Silver vermoedde dat zijn nieuwe lijmsoort potentieel had, maar wist niet goed wat ermee aan te vangen. Hij slaagde er niet in het kleverig goedje te slijten aan zijn directie, die het afwezen als te zwak om van nut te zijn. In 1974 volgt de tweede ontdekking. Een collega van Silver, ene Art Fry, was niet alleen technisch onderzoeker in de 3M-labo’s, maar ook een gepassioneerd zanger in een kerkkoor. Fry vond het frustrerend dat zijn bladwijzers steeds uit zijn zangboek vielen en de legende wil dat hij zijn ‘eureka’-moment beleefde toen hij dacht aan de lijm die Silver jaren terug had uitgevonden. Na tientallen testen en verder onderzoek bracht 3M uiteindelijk op 11 september 1980, vandaag exact 33 jaar geleden, de kleine kleefnotities, die aan de achterzijde voor een vierde met de lijm van Silver bewerkt zijn, op de markt.

De Post-it is nog steeds zeer populair, hoewel er nu ook al digitale versies bestaan. Anderen gaan dan weer zeer creatief om met de gekleurde kleefbriefjes. Of wat dacht u hiervan, of van dit en dit?

2 thoughts on “Post-it!”

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *