Film & TV Muziek

Sandra Kim wint het Eurovisiesongfestival

Op 3 mei 1986 daverde België op zijn grondvesten. Sandra Kim won toen met het vrolijke liedje J’aime la vie het Eurovisiesongfestival. Het was in meer dan één opzicht een historische overwinning. Kim was niet alleen de jongste winnaar ooit, ze bezorgde ons land tevens voor de allereerste (en voorlopig ook enige) keer de overwinning van de prestigieuze liedjeswedstrijd.

Van de 20 deelnemende landen won België met maar liefst 176 punten. Dat is 15% van het totaal aantal punten en 77% van de maximale score. Anders gezegd: een monsterscore. Met 140 punten werd Zwitserland tweede, gevolgd door Luxemburg op de derde plaats met 117 punten.

De triomf maakte van de piepjonge Sandra in een mum van tijd een ster. ‘J’aime la vie’ werd een gigantische hit en – hoe kan het ook anders – de singel was de best verkochte van 1986. In België werden er meer dan 350.000 van verkocht en wereldwijd in totaal 1.400.000. In Frankrijk alleen al gingen er 120.000 schijfjes over de toonbank. Het nummer stond uiteindelijk 16 weken lang in de hitparade. Naar Belgische normen en voor die tijd zijn dat behoorlijk indrukwekkende cijfers.

Sandra Caldarone, een frisse Luikse tienermeid met Italiaanse roots, was die bewuste avond in het Noorse Bergen in topvorm. Ze bezong de schoonheid van het leven als een volleerde pro en veroverde de harten van televisiekijkend Europa. Gekleed in een guitig roze-grijs glitterpakje en dito piccolohoedje, dat ietwat uitdagend scheef op haar hoofd rustte, demonstreerde Sandra Kim op haar eentje waar een klein land groot in kan zijn. Ze was toen nog net geen 14, een feit dat heel wat stof deed opwaaien. Op een bepaald moment kwam haar overwinning hierdoor zelfs op het spel te staan. Ze had toch gezongen: “Moi j’ai quinze ans et je te dis, whoa whoa, j’aime la vie”? Het leugentje om bestwil werd door de vingers gezien en een paar jaar later legde de organisatie de minimumleeftijd vast op 16 jaar. Zolang deze regel niet verandert, zal Sandra Kim dus de jongste laureaat blijven.

Hier kan u de volledige uitzending bekijken, inclusief de spannende eindronde met het uitdelen van de punten:

De glansrijke overwinning van Sandra Kim bracht niet alleen euforie, maar ook heel wat kopzorgen. Traditioneel was het winnende land immers verplicht om de volgende editie te organiseren. Een kostelijke grap in tijden van crisis en sociale malaise. Bovendien moest beslist worden welke omroep deze grote taak op zich zou nemen, de BRT of de RTBF? Na een urenlang debat in het Belgische parlement werd besloten dat de RTBF de klus moest klaren want zij hadden Sandra Kim geselecteerd en waren dus verantwoordelijk voor de overwinning. De BRT mocht dan de Belgische inzending voor dat jaar verzorgen. Het festival werd gehouden in het Eeuwfeestpaleis in Brussel en gepresenteerd door de zangeres Viktor Lazlo. De winnaar was de Ier Johnny Logan, met de megahit Hold me now. Logan won voor de tweede keer het Eurovisiesongfestival, want in 1980 behaalde hij al de eerste prijs met een even grote hit What’s another year. Dit is het volledige festival in 1987:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *