Cultuur & Maatschappij Muziek

Studio Brussel

Eerder dit jaar vierde Studio Brussel zijn 30-jarig bestaan. Op 1 april 1983 ging de radiozender als regionale Brusselse zender van de toenmalige BRT voor het eerst de ether in.

De groeiende populariteit van de lokale radio’s in de jaren 70 was de BRT-directie niet ontgaan. De nood aan een vijfde radiozender drong zich op. Maar dan wel een zender die zich zou richten op een jonger publiek en alternatieve muziekgenres zou spelen die niet aan bod kwamen op de andere kanalen van de openbare omroep. Aanvankelijk werd er enkel tijdens de spitsuren uitgezonden en waren er slechts 2 presentatoren, Paul De Wyngaert en Jan Hautekiet. De zendtijd breidde zich snel uit, net als het geografisch bereik zodat Studio Brussel in heel Vlaanderen beluisterd kon worden. Het allereerste nummer dat Studio Brussel uitzond was het inmiddels tot cultklassieker verheven Rendez Vous van Pas De Deux.

In 1987 lanceerde Studio Brussel met de Tijdloze 100 een vaste eindejaarstraditie. In 1989 komt er geen editie, maar tot op vandaag kunnen de luisteraars jaarlijks meestemmen op de 100 beste songs ooit. De reeks is nog altijd zeer populair, ook wanneer de top 6 de eerste 10 jaar bijna ongewijzigd blijft (tot en met 1997 nemen gegarandeerd Angie van The Rolling Stones of Child in time van Deep Purple de eerste twee plaatsen in). Vanaf 1988 start Studio Brussel met de alternatieve hitlijst ‘De Afrekening’, nog een schot in de roos. Ook het baanbrekende en bij de jongeren erg geliefde Leugenpaleis met Bart Peeters en Hugo Matthysen deed in dat jaar zijn intrede. Begin jaren 90 startte Studio Brussel ook met meer genrespecifieke programma’s zoals ‘Metalopolis’, ‘Blues Town’ en ‘Teknoville’.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *