Film & TV

Teletekst

Meer dan 33 jaar geleden, op 8 mei 1980 om precies te zijn, startte de openbare omroep met Teletekst, een via de televisie uitgezonden, op elk moment oproepbare en tekstgebaseerde informatiebron.

De Britse nationale omroep BBC zond de allereerste testversies van hun teletekstsysteem Ceefax (“see facts”) al in 1973 uit. Aanvankelijk was het de bedoeling om ondertiteling van enkele televisieprogramma’s te voorzien voor doven en slechthorenden. Onze noorderburen van de NOS volgden vrij vlug, op 1 april 1981, ongeveer een maand eerder dan de BRT dus. Al snel begreep men de grote mogelijkheden die het medium te bieden had als instant nieuwsbron met up-to-date informatie. Teletekst breidde het bereik van de berichtgeving dan ook gradueel uit met sportnieuws, het weerbericht, financieel nieuws, verkeersinfo, lottotrekkingen en televisiegidsen. In de beginjaren was het enige probleem dat niet alle televisies uitgerust waren met een decoder om het teletekstsignaal op te vangen. Desondanks sloeg Teletekst vrijwel onmiddellijk aan en werd het zienderogen alsmaar populairder. Televisiefabrikanten maakten algauw meer en meer aangepaste toestellen met ingebouwde teletekstdecoder.

Via pagina 888 van Teletekst ondertitelt de VRT anno 2013 maar liefst 94% van de Nederlandstalige programma’s, in eerste instantie ten behoeve van doven en slechthorenden. Voor deze doelgroep heeft Teletekst een aparte rubriek met specifieke informatie op pagina’s 740, 741 en 742. Het journaal van zeven uur en het jeugdjournaal Karrewiet worden online en op aanvraag (voor digitale kijkers)  ook aangeboden met Vlaamse Gebarentaal. Voor live-ondertiteling gebruikt de VRT sinds 2001 uitgekiende spraakherkenningssoftware, die in een handomdraai gesproken tekst omzet in ondertitels. Voor slechtzienden biedt de VRT sinds 2010 via Teletekst gesproken ondertiteling aan, waarbij de geschreven ondertitels in audio worden omgezet, wat ook  handig is voor dyslexielijders of ouderen.

Vandaag hebben de VRT Teletekstpagina’s ruim 800.000 dagelijkse bezoekers. Sinds kort bestaat er eveneens een handige app voor smartphones en tablets en een online versie.

Ter info: nu zaterdag 28 september organiseert de Federatie van Vlaamse Dovenorganisaties (Fevlado) de Werelddovendag in Oostende.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *