Film & TV

Top Gun

Top Gun (1986) is ongetwijfeld een van de meest iconische films van de jaren 80. De moeder van alle vliegfilms viel op door zijn wervelende actiescènes en betekende de grote doorbraak voor vrijwel alle betrokkenen, hoofdrolspeler Tom Cruise en regisseur Tony Scott voorop.

‘Top Gun’ stamt uit een periode waarin de Koude Oorlog nog volop aan de gang is. De film begint niet voor niets met een encounter in de Indische Oceaan tussen Amerikaanse F-14 Tomcat straaljagers en enkele MiG-28’s (vermoedelijk Russische, maar dat wordt nergens in de film gespecificeerd). Eén van de Amerikaanse marinepiloten is Pete ‘Maverick’ Mitchell (Tom Cruise), die samen met zijn copiloot Nick ‘Goose’ Bradshaw (Anthony Edwards) de held uithangt door met zijn F-14 op de kop bovenop een van de MiG’s te hangen terwijl hij de vijand zijn middelvinger toont. De vijandelijke toestellen druipen af en Maverick is de held van zijn squadron. Het zorgt ervoor dat Goose en hij worden geselecteerd voor een training op de elite vliegschool Fighter Weapon School, in de volksmond ‘Top Gun’ genaamd.

Op de door Mike ‘Viper’ Metcalf (Tom Skerritt) geleide opleiding blijkt dat Maverick niet de enige piloot is die graag uitpakt met een stunt. Al snel ontstaat er een grote rivaliteit tussen Maverick en zijn tegenstrever Tom ‘Iceman’ Kasansky (Val Kilmer), met in hun kielzog hun copiloten Goose en Slider (Rick Rossovich). Maverick neemt steeds grotere risico’s en niet alleen om Iceman te imponeren: hij is immers als een blok gevallen voor de blonde Charlie (Kelly McGillis), een burgerinstructrice op de prestigieuze school. Een andere rode draad doorheen de film is Mavericks strijd met het verleden. Hij doet er alles aan om de waarheid achter de mysterieuze dood van zijn vader, eveneens een piloot, te achterhalen.

Top Gun was een gigantische hit. Niet alleen aan de box office, trouwens. Door Top Gun’ vervijfvoudigde in korte tijd het aantal inschrijvingen bij de Amerikaanse Luchtmacht, men sprak zelfs van het ‘Top Gun-effect’. Daarnaast heeft de film een geweldige soundtrack – met ‘Danger Zone’ van Kenny ‘Footloose‘ Loggins, de score van de Duitser Harold ‘Beverly Hills Cop‘ Faltermeyer en natuurlijk Berlin’s Oscar winnende, door Giorgio Moroder end Tom Whitlock geschreven, ‘Take My Breath Away’ als belangrijkste exponenten.

Op het internet woeden nog steeds hevige discussies over het vermeende homo-erotische karakter van de film. Als we Quentin Tarantino in de film Sleep With Me mogen geloven, is de beruchte volleybalscène met de ontblote en bezwete bovenlijven van de pilootvrienden, in combinatie met de soms zeer dubbelzinnige dialogen en de vele high-fives, reden genoeg om tot een dergelijke conclusie te komen:

Voor de dood van regisseur Tony Scott in 2012, waren er zeer concrete plannen voor een vervolg op ‘Top Gun’. Cruise en Kilmer zagen dit alvast zitten. Een andersoortig vervolg op ‘Top Gun’  was er trouwens al in 1991, zij het een zogenaamde ‘spoof’ of parodiërende spin-off, het hilarische Hot Shots, met Charlie Sheen in de hoofdrol:

Vanavond om 22u kan u ‘Top Gun’ (de originele versie, voor alle duidelijkheid) nog eens op groot scherm zien tijdens een openluchtvoorstelling op DOK. Niet te missen!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *