Film & TV

80’s televisieseries op Canvas

Canvas haalt enkele spraakmakende televisieseries uit de jaren 70 en 80 van onder het stof. Vanaf deze week toont de openbare omroep elke dag (om 10u20, met een herhaling om 17u) een aflevering van cultreeksen als Hill Street Blues, St. Elsewhere en Dallas.

Op maandag is de grensverleggende politieserie Hill Street Blues aan de beurt. Belgische kijkers konden in de jaren 80 de reeks volgen via de Nederlandse zender NCRV, die de 7 seizoenen van 1981 tot 1987 uitzond. De reeks gaat over een onderbemand maar druk bevraagd politiedepartement in de Hill Street-wijk van een fictieve Amerikaanse stad (de opnames gebeurden in Chicago en Los Angeles). De serie was op vele vlakken vernieuwend. Zo werden politieagenten voor het eerst uitgebeeld als gewone mensen (en niet als een soort supermensen), in een ruwe en zelfs realistische stijl. Maatschappelijke taboes werden niet geweerd: dit was het leven zoals het was in de jaren 80. Ongezien was ook dat verschillende verhaallijnen door elkaar heen liepen, vaak verspreid over verschillende afleveringen of soms een heel seizoen.

De hospitaalreeks St. Elsewhere, telkens op dinsdag te zien, was ook een buitenbeentje. En niet alleen omdat er toen nog onbekende acteurs als Helen Hunt, Denzel Washington en Tim Robbins in meespeelden. ‘St. Elsewhere’ was de spotnaam van St. Eligius waar alles zich afspeelt: een ziekenhuis in Boston waar patiënten toekwamen die door grotere (lees: duurdere) ziekenhuizen waren afgewezen. Ook hier geen onfeilbare helden, maar dokters van vlees en bloed én een vaak ontluisterend beeld van het Amerikaanse gezondheidssysteem.

Lou Grant staat elke woensdag op het programma, een reeks die zich afspeelt op de redactie van de fictieve krant Los Angeles Tribune en liep van 1977 tot 1982.

Dallas, de moeder van alle soaps, krijgt net als 35 jaar terug op de toenmalige BRT, een vaste stek op donderdag. De reeks ging over het wel en wee van de Texaanse Ewing-clan, die fortuin maakten in de olie-industrie en de veeteelt, maar in hun persoonlijk leven voor het ongeluk geboren leken.  Dallas, gestart in 1978, was een van de meest bekeken televisieprogramma’s ooit. In totaal kwamen er 14 seizoenen, 3 films, een hedendaagse verderzetting en zelfs een bescheiden hitje van Willy Sommers. Naar de aflevering waarin onthuld werd wie de gehaaide oliebaron JR in het vorige seizoen had neergeschoten, keken in de zomer van 1980 wereldwijd zo’n 300 miljoen mensen.

De vrijdag kunt u Charlie’s Angels opnieuw bekijken, een cultreeks uit het einde van de jaren 70, waarin 3 charmante ex-politieagentes voor een exclusief detectivebureau de strijd  aangaan met de misdaad. En op zaterdag, ten slotte, is de bemanning van het intergalactische ruimteschip Enterprise van de partij. De sf-reeks Star Trek The Next Generation werd in 1987, zo’n 20 jaar na de start van de populaire originele Star Trek-reeks, gelanceerd. Tussen de kapiteins Kirk en Picard lag letterlijk één generatie, maar trekkies waren 7 seizoenen lang opnieuw aan de buis gekluisterd, alsof er ondertussen niets was gebeurd.

Op ons YouTube-kanaal kan u nog meer herinneringen ophalen aan enkele bejubelde televisieseries uit de jaren 80. Wat was uw  favoriete jaren 80 televisieserie? Laat het ons weten via Facebook, Twitter, Pinterest of Instagram (#tijdvoor80)!

1 thought on “80’s televisieseries op Canvas”
  1. Marianne De Baets schreef:

    Beste,

    Is vanavond echt de laatste aflevering van Dallas? Ik zou dat bijzonder jammer vinden, ik keek er echt de hele week naar uit. Heb ze vroeger allemaal gezien maar nu bekijk je dit toch met andere ogen, vroeger was het alleen het verhaal maar nu is er de nostalgie naar de jaren 80, de kledij, de kapsels, het conservatisme van die Texanen,… het zou echt doodjammer zijn mocht het hier stoppen !!!!!!!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *