Mode & Lifestyle

IKEA en de 80’s

U kreeg hem onlangs misschien ook in de brievenbus, de nieuwe IKEA-catalogus? Met een huidige oplage van 212 miljoen exemplaren, in 41 landen en 30 talen, is de catalogus het meest verspreide drukwerk ter wereld, meer zelfs dan de bijbel. In 1984 opende de Zweedse meubelgigant zijn eerste Belgische winkels in Zaventem en Ternat.

IKEA heeft een rijke geschiedenis achter de rug. Het bedrijf werd opgericht in 1943 door de toen 17-jarige Zweed Ingvar Kamprad. Aanvankelijk verkocht hij kleinschalige producten aan boeren uit de streek, maar vanaf 1951, het jaar waarin ook de eerste catalogus verschijnt, richt het bedrijf zich uitsluitend op  de verkoop van meubels. Het concept van betaalbaar, duurzaam en modern design slaat meteen aan, ondanks dat je de meubels zelf in elkaar moet steken. De jaren 80 waren een belangrijke periode voor het concern: zo kwamen er niet alleen nieuwe winkels in Frankrijk (1981), de Verenigde Staten (1985) en het Verenigd Koninkrijk (1987), maar ook enkele IKEA-klassiekers waren voor het eerst te koop in de winkels, zoals de KLIPPAN-zitbank en de LACK-tafel, die tot op vandaag te krijgen zijn.

Cocoonen was zonder meer een trend in de jaren 80. Interieurs waarbij sfeer en comfort centraal stonden, waren erg in trek. Winkels speelden maar al te graag in op de nieuwe vraag, IKEA in het bijzonder. Eén blik in een IKEA-catalogus volstaat om een idee te hebben van de heersende smaken, stijlen en voorkeuren.

In de jaren 80 was het moderne huis ingericht met open kasten (zodat de boeken, de muziekcollectie en de accessoires duidelijk zichtbaar waren). Verchroomde meubelen, al dan niet geperforeerd of in combinatie met leer, gaven het interieur een strak design en een industriële look. Gadgets en kleine hebbedingetjes waren heel erg belangrijk bij de inrichting van de moderne jaren 80 woonplek. Naast de onmisbare televisie, kreeg ook de hifi-installatie een apart meubel, net als de home computer trouwens. Anderzijds maakte de rustieke stijl een comeback, met veel blank hout, kussens, tapijten en droogboeketten. Rotanmeubelen gaven het huis dan weer een exotische toets. De combinatie van felle kleuren als blauw en geel – niet toevallig de kleuren van de Zweedse vlag én van IKEA – was erg populair, net zoals de combinaties zwart-wit-rood.

3 thoughts on “IKEA en de 80’s”
 1. Jonneke Crezee schreef:

  Goedemiddag,

  Voor filmopnames van een nieuwe Nederlandse speelfilm ben ik opzoek naar een IKEA-gids van de late jaren 80.
  My Foolish Heart is een neo-noir film over de ambitieuze rechercheur Lucas die de mysterieuze dood van jazzmuzikant Chet Baker onderzoekt. Het speelt zich af in 1988 in Amsterdam en wordt geproduceerd door Pupkin Film.

  Een van de interieurs die wij gaan filmen zal erg geïnspireerd zijn op de stijl van IKEA uit die tijd. Ik zou heel graag minimaal één catalogus inde set neer willen leggen om in beeld te brengen.

  Heeft u er een voor mij te leen? Of kunt u mij verder helpen?

  Vriendelijke groet,
  Jonneke Crezée

 2. Huis van Alijn schreef:

  Beste Jonneke,
  Wij hebben uw vraag goed ontvangen. U kan deze best nogmaals op mail zetten naar info@huisvanalijn.be, dan komt dit bij de juiste persoon terecht en helpen wij u graag verder!

 3. libertygas.net schreef:

  I pay a quick visit daily a few web pages and websites to read articles,
  except this webpage presents quality based content.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *