Cultuur & Maatschappij

Jan Decleir en Dario Fo

Vandaag 32 jaar geleden bracht Jan Decleir ‘Het eerste mirakel van het kinneke Jezus‘ uit ‘De tijger en andere verhalen‘ van Dario Fo op het toneel. Decleir reisde heel Vlaanderen af en oogstte een ware triomf met de solovoorstelling die hij geheel en al in een sappig Antwerps dialect speelde.

In de theaterwereld maakte Decleir begin jaren 70 naam door zijn grensverleggend acteerwerk bij de maatschappelijk geëngageerde theatergroep de Internationale Nieuwe Scène. In 1972 bracht het collectief Fo’s spektakelstuk Mistero Buffo, in een bewerking die ver zijn tijd vooruit was. Tot op vandaag blijft het een van de beste en belangrijkste Vlaamse theaterproducties, die bovendien zowel kritisch als populair een fenomonaal succes was. Decleir trok jaren rond met zijn monologen, onder de titel Obscene Fabels.

Meer dan 30 jaar later spreekt men er nog van.

 

6 thoughts on “Jan Decleir en Dario Fo”
 1. Anke van Dam schreef:

  Geachte dames en heren,

  Ik heb in die tijd de voorstelling Obscene Fabels van Dario Fo door Jan Decleir gezien en de LP (3 platen) gekocht. Geweldig!!

  Zijn er van deze voorstelling beeld/film-opnames gemaakt en is daarvan wellicht een DVD te koop? Kan ik die via U bestellen?

  Uw reactie zie ik met belangstelling tegemoet.

  Met vriendelijke groet,

  Anke van Dam

 2. Tijd voor 80 schreef:

  Beste Anke van Dam,
  Bedankt voor uw bericht. De beelden in de blogpost komen van het BRT-archief. Misschien kunt u daar terecht. Voor zover wij weten, is er nooit een publieksuitgave op DVD of andere beelddrager op de markt gekomen.
  De LP’s zijn inderdaad geweldig.
  Hartelijke groeten van het TIJD VOOR 80-team.

 3. Greetje Kamminga schreef:

  Zo jammer dat het niet op DVD staat. Het waren fantastische stukken. Tranen jn de ogen van het lachen.

 4. Lieven Huybs schreef:

  Beste ,

  Ik heb net het verhaal van de Poezemuis en de Rebellen van Bologna op toneel gebracht , en natuurlijk Is Jan Decleir mijn grote voorbeeld . Ik heb via de archiefdienst van VRT ook het eerste mirakel van Kinneke Jezus kunnen bestelen en het verhaal van de Tijger . Beide stukken moet ik nog ontvangen . Ik kan eventueel ook de platen met al de verhalen die Decleir gebracht heeft ook nog in mijn bezit krijgen. Het mooiste verhaal, vind ik, gaat over Daedalus en Ikarus ,maar hierover bezit ik ook geen beeldmateriaal.

 5. Yuri Boterbergh schreef:

  Geachte

  Ik ben op zoek naar de LP obscene fabels van Jan Decleir. Weet iemand waar ik deze zou kunnen vinden?

 6. John schreef:

  Beste Yuri,

  Neem eens contact op met Hoorspelen.eu.
  http://www.hoorspelen.eu/Hoorspelen/Service/contactformulier/

  Met een vriendelijke groet

  John

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *